Lycopeen - eigenschappen en gebruik. Het wonderingrediënt in tomaten in dienst van een gezond lichaam - top-supplementen.nl (2024)

Lycopeen is een van de krachtigste antioxidanten die in ons lichaam een rol speelt als bewaker van de gezondheid van de cellen. Lycopeen, dat van nature voorkomt in veel fruit en groenten, remt bij regelmatige consumptie in grote hoeveelheden de ontwikkeling van veel ziekten, vooral die welke worden veroorzaakt door de negatieve factoren van de beschaving. Een van de belangrijkste voordelen van lycopeen is dat het het risico op kanker vermindert, waaronder borst- en prostaatkanker. Lycopeen kan worden geconsumeerd in de vorm van zowel voedingsmiddelen als voedingssupplementen. Wat zijn de bronnen van lycopeen? Hoe werkt het en hoe gebruik je het? Wat zijn de optimale doses lycopeen om gezondheidseffecten te ervaren?

Inhoudsopgave

  • 1 Wat is lycopeen?
  • 2 Lycopeen (lycopene) – in welke producten zit het?
  • 3 Lycopeengehalte van tomaten
  • 4 Lycopeen – gezondheidseigenschappen
  • 5 Lycopeen vermindert het risico op kanker
  • 6 Lycopeen en cholesterol
  • 7 Lycopeen en vruchtbaarheid
  • 8 Lycopeen en de prostaat
  • 9 Lycopeenrijke voeding als natuurlijke weg naar een gezondere en beter uitziende huid
  • 10 Lycopeen – toepassingen
  • 11 Hoe lycopeen te gebruiken – dosering

Wat is lycopeen?

Lycopeen is een organische verbinding die werkt als een pigment in planten. Het geeft ze een rode of roze kleur. Het zit in veel fruit en groenten, maar in de hoogste concentratie in tomaten. Lycopeen wordt vaak aangeduid met de afkorting E160d.

Lycopeen is een krachtige antioxidant (antioxidant). Het is een van de meest gewaardeerde plantaardige producten met kankerwerende eigenschappen. In tegenstelling tot andere carotenoïden wordt lycopeen niet omgezet in retinol, de actieve vorm van vitamine A, na opname in de darm.

Lycopeen behoort tot de carotenoïden, de pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de gele, oranje of rode kleur van planten. Ze worden gevonden in chloroplasten en chromatoforen. De functie van lycopeen, zoals die van alle carotenoïden, is om planten te beschermen tegen reactieve zuurstofspecies die worden geproduceerd tijdens de fotosynthese. In het menselijk lichaam speelt lycopeen een vergelijkbare rol: het beschermt cellen tegen reactieve zuurstofspecies. Regelmatig gebruik leidt tot een lager risico op ziekten en een langzamer verouderingsproces.

Omdat lycopeen een vetoplosbare stof is, wordt de beste absorptiesnelheid bereikt als een lycopeenproduct samen met een vet product wordt geconsumeerd. Het is ook goed om te onthouden dat lycopeen beter wordt opgenomen als het wordt verwarmd, dus het is raadzaam om sommige lycopeenproducten warm te serveren als dat mogelijk is.

Lycopeen (lycopene) – in welke producten zit het?

Lycopeen komt voor in rood, rood-oranje en roze fruit en groenten, waaronder: roze grapefruit, watermeloen, abrikozen, rozenbottels, papaja, guave, blauwe bessen, aalbessen, druiven, rode pepers, pompoen, wortelen, yams.

De belangrijkste bron van lycopeen in de voeding zijn echter tomaten. Er zit onvergelijkbaar meer van deze stof in dan in andere groenten en fruit. Zeer hoge hoeveelheden lycopeen zijn ook te vinden in tomatenbereidingen. Het is tijdens de verwerking van tomaten dat lycopeen de kans krijgt om volledig vrij te komen, waardoor het veel biologischer beschikbaar is voor ons.

Het meeste lycopeen zit in tomaten en tomatenbereidingen. Van de producten die rijk zijn aan lycopeen, zijn de volgende het vermelden waard

  • verse tomaten,
  • zongedroogde tomaten,
  • tomatensappen,
  • tomatenpuree,
  • tomatenpasta’s,
  • tomatensauzen,
  • ketchups,
  • tomatenconcentraten,
  • tomatensoepen.

Lycopeengehalte van tomaten

Als je je dieet wilt verrijken met lycopeen, is het een goed idee om zo vaak mogelijk tomatengerechten in je menu op te nemen. Het lycopeengehalte van tomaten en tomatenproducten is erg hoog.

Verse, rijpe, stevig gerijpte tomaten kunnen wel 20 mg lycopeen per 100 gram bevatten. Veel hangt ook af van de tomatensoort. Gemiddeld bevatten rauwe tomaten tussen de 5 en 10 mg lycopeen per 100 gram.

Gedroogde tomaten bevatten 40-90 mg lycopeen per 100 gram.

Purées, concentraten, ketchups en tomatenpasta’s bevatten 50-100 mg lycopeen per 100 gram. Tomatensauzen en tomatensappen bevatten ongeveer 30 mg lycopeen per 100 gram.

De opname van lycopeen door het lichaam zal beter zijn wanneer:

  • de tomaten een warmtebehandeling hebben ondergaan,
  • vet is toegevoegd (bijv. olie, olijfolie, noten).

Lycopeen – gezondheidseigenschappen

Lycopeen vertoont een hele reeks gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder antioxiderende eigenschappen bijzonder belangrijk zijn. Door de oxidatiereactie in het lichaam te vertragen en de hoeveelheid vrije radicalen te verminderen, gaat lycopeen oxidatieve stress op cellen tegen, waardoor de kans op celdegeneratie en mutatie afneemt.

Dankzij de sterke antioxiderende eigenschappen verbetert lycopeen de conditie van het hele lichaam. Het heeft een ontstekingsremmende werking, beschermt het lichaam tegen vroegtijdige veroudering en voorkomt de progressie van ziekteprocessen.

De belangrijkste gezondheidseigenschappen van lycopeen:

  • heeft een sterke antioxidante werking, neutraliseert de schadelijke activiteit van reactieve zuurstofsoorten,
  • versterkt het immuunsysteem van het lichaam, vermindert de vatbaarheid voor infecties,
  • vermindert ontstekingen,
  • remt het verouderingsproces,
  • beschermt cellen tegen beschadiging,
  • ondersteunt de gezondheid van het cardiovasculaire systeem,
  • heeft een positieve invloed op de botdichtheid,
  • verbetert de huidconditie.

Lycopeen vermindert het risico op kanker

Lycopeen is een krachtige antioxidant die, door oxidatieprocessen te remmen, deelneemt aan de eliminatie van overtollige vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen nemen elektronen weg uit gezonde cellen, waardoor deze beschadigd raken en kankerprocessen in gang kunnen zetten. Door de proliferatie van vrije radicalen te voorkomen, gaat lycopeen dit mechanisme tegen.

Lycopeen heeft de sterkste antioxiderende eigenschappen van alle pigmenten van de carotenoïdengroep. Door zijn antikankereigenschappen kan lycopeen een zeer belangrijke rol spelen in het regelmatig versterken van de verdedigingsbarrière van het lichaam tegen kanker.

Volgens onderzoek aan de Universiteit van Illinois zorgt een hoog lycopeengehalte in het bloed voor maar liefst vijf keer minder risico op baarmoederhalskanker. De stof kan ook de celdeling verminderen bij leukemie, darmkanker en lymfeklierkanker. Verder verlaagt lycopeen het risico op prostaatkanker, eierstokkanker, leverkanker, longkanker, maagkanker en alvleesklierkanker.

Lycopeen en cholesterol

Als krachtige antioxidant beschermt lycopeen hart- en vaatcellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Het vermindert ontstekingen, verhoogt de elasticiteit van de slagaders en remt atherosclerose. Het heeft ook een gunstig effect op het hart, veroorzaakt vaatverwijding en heeft een hypotensief effect (bloeddrukverlagend). Door overmatige oxidatie van vetten te voorkomen, gaat het te hoge niveaus van totaal cholesterol en triglyceriden tegen.

Lycopeen en vruchtbaarheid

Lycopeen heeft een positief effect op het libido. Het verbetert ook de bloedcirculatie en zorgt zo voor een betere bloedtoevoer naar de genitaliën, waardoor de seksuele prestaties verbeteren. Bovendien verhoogt lycopeen de beweeglijkheid, het aantal en de kwaliteit van de zaadcellen, wat een zeer positief effect heeft op de vruchtbaarheid.

Lycopeen en de prostaat

Lycopeen remt de overmatige activiteit van androgenen, waaronder DHT, een hormoon dat het volume van prostaatweefsel doet toenemen. Het heeft ook een beschermend effect op prostaatcellen. Het remt de progressie van goedaardige prostaathyperplasie en ondersteunt de gezondheid van deze klier volledig.

In een aantal onderzoeken is aangetoond dat lycopeen de progressie en proliferatie van kankercellen remt en apoptose induceert. Het activeert ook de moleculaire routes waardoor het prostaatkanker tegengaat.

Grote hoeveelheden lycopeen, evenals vele andere ingrediënten voor een gezonde prostaat, zijn te vinden in het preparaat Prostoxalen.

Lycopeenrijke voeding als natuurlijke weg naar een gezondere en beter uitziende huid

Lycopeen - eigenschappen en gebruik. Het wonderingrediënt in tomaten in dienst van een gezond lichaam - top-supplementen.nl (2)

Een lycopeenrijk dieet wordt aanbevolen voor degenen die de conditie van hun huid op natuurlijke wijze willen verbeteren en deze willen beschermen tegen schadelijke factoren zoals smog, stress, zonlicht, sigarettenrook, enz.

Lycopeen maakt de huid beter bestand tegen de schadelijke effecten van UVA- en UVB-straling en remt zo fotoveroudering van de huid. Het beschermt de huid tegen vrije radicalen, gaat de vorming van rimpels tegen en helpt een stevige, elastische en gezond uitziende huid te behouden.

Lycopeen – toepassingen

Vanwege zijn hoge antioxidantwaarde en andere waardevolle eigenschappen heeft lycopeen toepassingen gevonden in de farmaceutische, cosmetische en voedingsmiddelenindustrie. Het wordt onder andere toegevoegd aan crèmes, lotions, tonics, maskers en gezichtsserums, maar ook aan voedingssupplementen, sappen en vitaminedranken. Het wordt ook gebruikt als voedingskleurstof.

Hoe lycopeen te gebruiken – dosering

Vanwege zijn eigenschappen vindt lycopeen steeds meer zijn weg naar voedingssupplementen in de vorm van capsules en tabletten, multivitaminedranken en antioxidantendranken. Het gebruik van dergelijke supplementen is een goede keuze als men het lycopeengehalte in het lichaam sterk wil verhogen zonder tomaten en andere producten die deze stof bevatten in zeer grote hoeveelheden te hoeven eten.

Voor therapeutische effecten wordt 30-40 mg lycopeen per dag aanbevolen.
En voor preventieve bescherming van het lichaam is de aanbevolen dosis 15 mg lycopeen per dag.

Bronnen:

  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene
  • https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34840666/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32768949/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501182/
Lycopeen - eigenschappen en gebruik. Het wonderingrediënt in tomaten in dienst van een gezond lichaam - top-supplementen.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5785

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.